https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΘΑΜΑΝΙΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Η Αθαμανία βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. στη σκιά του υψηλότερου όρους των Τζουμέρκων και όλης της νότιας Πίνδου καθώς και ένατο υψηλότερο της Ελλάδας, τη Κακαρδίτσα (2429 μ.). Επι τουρκοκρατίας της δόθηκε το όνομα Μουτσιάρα που σημαίνει πολύ νερό. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από την αρχαία Αθαμανία που κατά την αρχαιότητα περιελάμβανε τα γύρω μέρη. Στα νοτιοανατολικά του χωριού υπάρχει η κορυφή Περτούσα με την 'Δρακότρυπα' που τη διαπερνά. Περιβάλεται επίσης από τις κορυφές Διακόπια και Κράλη. Το χωριό είναι χωρισμένο σε δυο μαχαλάδες λόγω του ρέματος που το διασχίζει και έπειτα χύνεται στο μουτσιαρίτικο ρέμα, έναν από τους παραποτάμους του Αχελώου.

Παρότι το χειμώνα σχεδόν ερημώνει, το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Αθαμανίας φτάνουν τις 800 ψυχές. Το πανηγύρι του χωριού γίνεται στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής. Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων που παραγματοποιούνται το καλοκαίρι, ξεχωρίζει η γιορτή του Προφήτη Ηλία με τους κατοίκους να μοιράζονται ντόπιο ψητό κρέας και άλλα τοπικά εδέσματα. Το πρώτο σαββατοκύριακο του αυγούστου ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει γλέντι στην πλατεία. Οι Αθαμάνες καλοσορίζουν το καλοκαίρι με χορούς και εκδήλώσεις την ημέρα των 12 Αποστόλων και το αποχαιρετούν στις 29 αυγούστου, της αποτομής του Ιωάννη του Προδρόμου με χορους, φασολάδα και μπλιγούρι με ντόπιο κρέας.

Η σπουδαιότερη εκκλησία η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού είναι η
Αγία Παρασκευή η οποία είχε κάποτε αρκετούς μοναχούς και 12 κελιά. Άλλα χρηστιανικά μνημεία είναι η μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο ναός του Αγίου Αθανασίου στον οποίο σώζονται παλιές τοιχογραφίες καθώς και τα ξωκλήσια των 12 Αποστόλων, του Αι Γιάννη και του Προφήτη Ηλία.

Σημαντική είναι η πολιτιστική δράση των δυο συλλόγων του χωριού του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Αθαμανίας <<Ο Αθάμας>> και του Συλλόγου των απανταχού Αθαμάνων <<Η Αγία Παρασκευή>> ο οποίος ιδρύθηκε το 1935 με έδρα τον Πειραιά. Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τον ανακαινισμένο (πρόγραμμα Leader) νερόμυλο καθώς και τον ξύλινο οικισμό που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι και επιβιώνει από το 1820 ενώ έχει ανακυρυχθεί διατηρητέος.

Η Αθαμανία αποτελεί το πεδίο εκκίνησης για την ανάβαση στην επιβλητική Κακαρδίτσα. Η ανάβαση στην κορυφή Περτούσα είναι, επίσης, αξιόλογη για τη θέα που προσφέρει, καθώς και για τη Δρακότρυπα. Η Δρακότρυπα, λόγω του μεγέθους της, έχει δημιουργήσει το μύθο της Αγίας Παρασκευής, η οποία λέγεται ότι σκότωσε το δράκο που ετοιμαζόταν να κάνει ζημειά στο χωριό και ο οποίος πέφτοντας άνοιξε μεγάλη τρύπα. Ευκαιρία για ευχάριστο περίπατο αποτελούν οι βρύσες σουρωτό, αγκαθάκι και σγούρου.

(πηγή: www.aspropotamos.org)