https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΖΩΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η περιοχή Ασπροποτάμου με την πυκνή της βλάστηση και την σημαντική της πανίδα θα μπορούσε να είναι εθνικός δρυμός. Άλλωστε γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη υπάρχει καταφύγιο θηραμάτων στο χωριό Στεφάνι και πεστροφογεννητικός σταθμός στο Κουκουφλί. Στα δάση της περιοχής απαντώνται αρκετά άγρια θηλαστικά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η αρκούδα, ο λύκος, ο λαγός, το ζαρκάδι, η αγριόγατα, το αγριοκάτσικο, η αλεπού και ο αγριόχοιρος που επιζούν παρά την ενοχλητική παρουσία των κυνηγών. Η εμφάνιση των αρκούδων γίνεται συχνά θέμα συζήτησης στις πλατείες των χωριών καθώς αυτές είτε πλησιάζουν σε πολύ κοντινή απόσταση από τα χωριά είτε, όπως και οι λύκοι, προξενούν ζημιές στους κτηνοτρόφους.


Καφέ Αρκούδα: Η κύρια τροφή της αρκούδας, η οποία προστατεύεται, είναι τα κράνα, τα κορόμηλα, τα χαμοκέρασα και οι πέστροφες.

Άγρια πέστοφα (Salmo trutta macrostigma): Η άγρια πέστροφα του Ασπροποτάμου θεωρείται
σπάνιο είδος ψαριού και την συναντάμε στα ποτάμια της περιοχής. Ο πληθυσμός της θεωρείται ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα αλλάη υπερβολική και συνήθως παράνομη αλιεία έχει οδηγήσει σε ελάττωση του πληθυσμού της. Στην τοποθεσία Κουκοφλί, λίγο πριν το χωριό Κρανιά, υπάρχει ιχθυοτροφείο άγριας πέστροφας.

Tα Πτηνά: Πλούσια είναι και η παρουσία πτηνών με κύριο εκπρόσωπο την πανέμορφη πέρδικα. Οι πλυθυσμοί της απειλούνται κυρίως απο τον ανθρώπινο παράγοντα.




(πηγή: www.aspropotamos.org)