https://aspropotamosnews.blogspot.com - Καλωσορίσατε στην ηλεκτρονική μας σελίδα για τον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας. Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!

Σελίδες

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ


Το Στεφάνι ή Σκληνιάσα, κατά την παλιά Βλάχικη ονομασία, είναι το ορεινότερο χωριό του Δήμου Καλαμπάκας με υψόμετρο 1480 μέτρα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του πρώην Νομού Τρικάλων, στην οροσειρά της Νοτίου Πίνδου και συνορεύει με τον πρώην Νομό Ιωαννίνων. Απέχει 54 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και 25 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο.Επιπλέον, ανήκει στο δήμο Καλαμπάκας. Οι 300 κάτοικοί του, κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, μετακινούνται κατά τους χειμερινούς μήνες. Το κλίμα του χωριού είναι ξηρό. Χαρακτηριστικές είναι οι πάρα πολλές λιθόκτιστες βρύσες που βρίσκονται εντός του οικισμού, όπως Κιάτρα, Νέστορα, Κουκουφλί κ.ά. Πυκνά δάση με οξιές και έλατα περιστοιχίζουν το Στεφάνι, ενώ δεσπόζουν οι κορυφές Τρέ Γκάγκοτς (1.900 μ.), Μπουρλή (1.950 μ.), Στιάρπα (1.700 μ.), όπου φύεται το φυτό από τις ρίζες του οποίου παρασκευάζεται το παραδοσιακό ρόφημα «σαλέπι», Χέλι (1.900 μ.), Πάϊλτανος (2.150 μ.) και Τρίαινα (1.800 μ.). Από το Χέλι διακρίνονται το Μέτσοβο και τα Ιωάννινα. Η Στιάρπα αποτελεί πέρασμα αγρίων ζώων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της
Αγ. Παρασκευής (1770), με σκαλιστό τέμπλο και πλούσιο αγιογραφικό διάκοσμο. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, οπότε γίνεται γλέντι με τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Κεντρικό εορταστικό γεγονός αποτελεί το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Σύλλογο. Γίνονται θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και πολλές άλλες εκδηλώσεις.
Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οργανώνονται πορείες από τους κατοίκους του χωριού (ομάδες 40-50 ατόμων) σε χαραγμένα μονοπάτια, όπως επίσης και στην πανσέληνο του Αυγούστου, η οποία προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.